Manastir Malo Središte – Hrišćanski dragulji VršcaDecembar 27, 2021

Po jednom zapisu iz 1751. godine manastir Središte je osnovan od naroda srpskog i posvećen arhangelima Mihailu i Gavrilu. Godine 1597. pominje se manastirsko naselje Prnjavor, prvi put kao Malo Središte. A 1751. godine bila su u manastiru dva kaluđera, sa igumanom Isaijem. Manastir je bio vrlo siromašan. U Prnjavoru je bilo 10 vlaških porodica, koje su dužne bile svega jedan dan u godini da rade za manastir, a imanje manastirsko pripojeno je mesićkom manastiru. Austrijski carski revizor Erler je 1774. godine konstatovao da mesto pripada Vršačkom okrugu i distriktu. Stanovništvo je bilo vlaško.
Ovo se naselje prvi put pominje 1597. godine kao Malo Središte (Kis Zdretiste), sa srpskim stanovništvom, a u posedu Jovana Jošike. Godine 1713. imalo je 24 doma. Godine 1774. je osnovana parohija. Prvi seoski paroh u Malom Središtu bio je pop Pavle Janković.
Iz šematizma pravoslavnog klira iz 1846. godine vidi se da je mesto Malo Središte selo sa 596 stanovnika. Pravoslavno parohijsko zvanje je osnovano i crkvene matrikule se vode od 1778. godine. Pravoslavna crkva je posvećena Sv. Arhanđelima, a pri njoj služi paroh, pop Vićentije Popović koji je školski direktor i katiheta.

Nazad na početnu stranu